Tryntsje NautaART TOUR LEEUWARDEN 2018

Expositie in NHL Stenden Galerij te Leeuwarden.

Rengerslaan 10,8917 DD te Leeuwarden – gebouw NHL Hogeschool, begane grond

Te bezoeken: alle werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur

In het kader van Art Tour Leeuwarden 2018 organiseren LF2018 en Art Connection een expositieroute in en rond het centrum van Leeuwarden met in totaal 19 binnen- en buitenlocaties waarvoor voornamelijk Friese kunstenaars werk gemaakt hebben rond thema’s. Alle exposities vormen een deel van de expositieroute die lopend, per fiets of auto alle makkelijk bereikbaar zijn. Alle informatie (routekaart en informatie over de expositie en de kunstenaar) is zowel te vinden op www.artconnectionexpo.nl bij ART TOUR LEEUWARDEN 2018, bij het VVV en het Infocentrum 2018 en op de locatie zelf.

Deze derde periode - 11 juli t/m 2 oktober - staat in het teken van “WATER”

In het kader van LF2018 exposeert Tryntsje Nauta in NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

Tryntsje Nauta: Jonge zeelieden van Maritiem Instituut Willem Barentsz komen naar de wal.

Rond 2010/ 2011 fotografeerde Tryntsje Nauta jonge jongens en meisjes die ieder jaar weer kiezen voor een opleiding bij Willem Barentsz Instituut (toen NHL Hogeschool, nu NHL Stenden) op Terschelling. Het werden indringende portretten van jonge mensen die in de overgang van jeugd naar volwassenheid zitten, in de overgang van leerlingen naar zeelieden. Dat resulteerde in het kunstproject De Zee Roept.

Dit kunstproject was in 2011 te zien in het Fries Museum, en daarna incidenteel op andere plekken. Maar nog nooit waren de maritieme studenten te gast bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, waar hun collega-studenten ze konden zien. Tot nu !

Want als onderdeel van Art Tour 2018 zal een serie portretten geëxposeerd worden in NHL Stenden Galerij aan de Rengerslaan 10 te Leeuwarden.

De Zee Roept
In studentenkamers vol onpersoonlijke elementen, en in vrijwel identieke uniformen, wordt de studenten een toekomstige identiteit aangemeten, waar ze nog niet helemaal mee versmolten lijken te zijn. Voor Nauta is dit beeld een metafoor voor de levensfase waarin de jongeren verkeren: een overgang van jeugd naar volwassenheid, een niemandsland tussen twee werelden, schijnbaar tussen wal en schip. Zij woonde wekenlang tussen hen in en portretteerde deze nieuwe generatie zeelieden en hun uitzicht op zee.

De foto’s van De Zee Roept ging vergezeld van een cd van Meindert Talma, die naar aanleiding van de foto's liederen maakte over de hedendaagse zeevaart. Deze songs werden afgewisseld met sferische soundscapes met daarin audiofragmenten van de studenten van het MIWB.

Het boek is vormgegeven door Jelle F. Post en was in 2011 genomineerd voor de Vredeman De Vries Prijs voor Vormgeving.

De expositie, die in samenwerking met Art Connection tot stand kwam, is alle werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur te bezoeken en duurt nog tot en met 2 oktober.