Fred Thoolen Uitstoting 5Thoolen probeert op zijn doeken de wereld te onderwerpen. Je kunt dat bijvoorbeeld zien aan de manier waarop hij de landschappen inkadert, hoe hij afsnijdingen aanbrengt en zo buitensluit wat hij er niet bij wil hebben. Toch blijkt er weer te gebeuren wat altijd gebeurt: de wereld ontsnapt, zij valt niet vast te leggen. Een schilderij is maar een doek met wat verf. Daar komt bij dat ook wat wel vastgelegd is, ontsnapt. De schilderijen gaan immers een eigen leven leiden, los van hun schepper. En juist wat er niet op staat, vraagt om een verhaal. ‘The origin of an story is always an absence'. (Piet Gerbrandy 5 juni 2004)

"Hoewel mijn werk er, vooral vanaf een afstand, bijna fotorealistisch uitziet ben ik vooral geïnteresseerd in de relatie tussen de schilderstreek, die per definitie abstract is, en de daarmee opgeroepen werkelijkheid. Het fotografische uitgangspunt van mijn werk objectiveert het beeld, wat de beschouwer helpt dieper door te dringen in de betekenis. De fotografische werkelijkheid is weerbarstig materiaal voor een schilder omdat het de neerslag is van een mechanische registratie en in die zin niet betekenisvol noch doorleefd. Het gaat mij in de eerste plaats om, de schilderkunstige ervaring. Niet om wat de foto afbeeldt, maar om wat de fotografie ís als onderdeel van de waarneming".

"Mijn digitale landschappen zijn op de computer gemaakt, maar de werkwijze lijkt erg op die van de traditionele grafiek. Telkens weer worden er lagen toegevoegd, het beeld wordt gemanipuleerd en afgeschraapt, er wordt geplakt, geknipt & getekend Het eindresultaat wordt met pigmentinkten gedrukt op traditioneel etspapier van Hahnemuhle". De prenten worden door de kunstenaar zelf gedrukt én genummerd. Omdat de kwaliteit van de druk niet achteruit kan gaan tijdens de oplage is die in principe onbeperkt.

Techniek: Schilderen, Aquarel, Grafiek, Digitale technieken

Fred Thoolen wadvaart   Fred Thoolen monotheisten3

Fred Thoolen AMSTERDAM    Fred Thoolen Kees Chateaugrison   Fred Thoolen Uitstoting 5

 Techniek: Schilderen, Aquarel, Grafiek, Digitale technieken

T    0518421611

E    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

W   www.artenon.nl